När börsen svänger

Hur ska man agera när börsen svänger?

Sommaren har inte varit gynnsam för stora delar av börsen, och nu med oroligheterna kring Trump och Nordkorea sjunker börsen ytterligare. Till saken hör ju även att många går och väntar på ”den stora kraschen” som eventuellt ska komma inom närmaste åren, och därför räcker det med några svängningar för att människor ska bli rädda och skyndsamt sälja sin aktier.

Själv tänker jag att mina aktier kommer gå ner och gå upp igen. Ibland (som efter Brexit) går det snabbare än två veckor, andra gånger (som efter kraschen 2007) så tar det ca 2 år. Jag har ännu långt kvar till pensionen och har råd att ha tålamod med några svängningar på börsen. När börsen går upp är det lätt att göra goda köp och se hur pengarna växer, men det är nu i svajigare tider som man ser hur placeringsstrategin håller sig över tid. Är detta aktierna jag vill ha med mig i både medgång och motgång? Tror jag på dessa företag tillräckligt för att se mina pengar minska och öka med deras aktier? Är portföljen tillräckligt diversifierad?

Jag tycker det är svårt att sälja aktier i en nedgång. Desto roligare är det att köpa när hela börsen visas med rea-priser. Själv sätter jag varje månad in 10% av min inkomst på mitt ISK-konto, och det kommer jag fortsätta med. Varje månad handlar jag sådant, som i mitt tycke har fått lite extra köpläge. Försöker även hålla ISK-kontot med likvida medel för att kunna gå in och handla när lämpligt tillfälle uppstår (exempelvis köpte jag Astra Zeneca – trots att jag redan har Investor – häromdagen när aktien föll 15%. Svårt att låta bli).

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *